Portal Wordwall umożliwia szybkie i łatwe tworzenie wspaniałych materiałów dydaktycznych. Wybierz szablon. Wprowadź elementy. Pobierz zestaw ćwiczeń interaktywnych i do wydruku. Dowiedz się więcej. Wskaż sprzęt sportowy - Wskaż sprzęt sportowy - Sprzęt - Połącz w pary - sprzęt sportowy - Sprzęt sportowy - sprzęt sportowy Sprawdź swoją wiedzę na temat Dnia Dziecka! 4/9 Super quiz! Dodam go do swojego planera, brakowało mi jakiegoś porządnego quizu o Dniu Dziecka Przygotowaliśmy specjalny quiz, który ma utrwalić wiedzę uczniów na temat wierszy Brzechwa dzieciom. Umieściliśmy tam dziesięć pytań, z czego tylko jedna odpowiedź do każdego jest poprawna. Wraz z testem otrzymacie takie zapytania jak: Po co wybrał się koziołeczek do miasta? lub W którym sklepie można kupić siedmiomilowe buty? Quiz o ciekawostkach dla dzieci. Quiz o ciekawostkach dla dzieci jest wypełniony pytaniami przeznaczonymi dla dzieci w wieku od 8 do 12 lat, ale również starsze dzieci i dorośli uznają to za zabawne. Quiz składający się z 20 pytań zawiera zabawne ciekawostki, od planet po pytania dotyczące filmów i książek. Pobierz: wiedza ogólna dla dzieci Quiz sportowy pytania Dla Dzieci . wszyscy mamy dobre wspomnienia z gry w szkole z naszymi kolegami z klasy. Co więcej, ważne jest, aby nasze ciało i umysł były sprawne. Sprawdźmy niektóre z ogólnych pytań i Odpowiedzi dla dzieci na temat gier sportowych. 207. Ilu graczy jest w każdej drużynie Portal Wordwall umożliwia szybkie i łatwe tworzenie wspaniałych materiałów dydaktycznych. Wybierz szablon. Wprowadź elementy. Pobierz zestaw ćwiczeń interaktywnych i do wydruku. Dowiedz się więcej. filmy dla dzieci - Ułamki zwykłe wprowadzenie przypominające. - fortnite pytania hard dla propleyerów - pory roku i miesiące - Sporty Gra Polska Quiz. Jak było kiedyś to wesoła i ciekawa zabawa dla całej rodziny. Czy wiesz, jak było kiedyś? Co to Pewex, Polo Cocta, walkman i kasety magnetofonowe? Zabawne pytania i odpowiedzi przypomną jak żyło się w latach 80-tych i 90-tych w Polsce. Zawartość pudełka: 50 kart do gry, 150 pytań, ponad 400 odpowiedzi instrukcja. Portal Wordwall umożliwia szybkie i łatwe tworzenie wspaniałych materiałów dydaktycznych. Wybierz szablon. Wprowadź elementy. Pobierz zestaw ćwiczeń interaktywnych i do wydruku. Dowiedz się więcej. Siatkówka klasa 4 - Quiz - siatkówka halowa - Siatkówka - teoria - Bohaterowie bajek - Test siatkówka - Test siatkówka. SPORTOWY QUIZ OBRAZKOWY 2021 Test obrazkowy. autor: Boss109. Wielka i mała litera Test. autor: Plosajm. Klasa 4 Klasa 5 Klasa 6 Mała i wielka litera Pisownia Polski Test Umiejętności społeczne. Test z lektury "Syzyfowe Prace" Test. autor: Weronika800w. Klasa 7 Klasa 8 Polski Syzyfowe Prace Test z lektury. Liczba wyników dla zapytania „quiz konia”: 10000+ Bohaterowie bajek Posortuj. autor: Marlenamaciejewska. Klasa 1 Klasa 2 quiz. QUIZ Sportowy Test. autor MMJRbW. Sprawdź, z kim zmierzysz się w oktagonie Prime MMA! Sprawdź, z kim zmierzysz się w oktagonie Prime MMA! Sprawdź, czy powinieneś podjąć się tego szalonego wyzwania! Sprawdź, czy powinieneś podjąć się tego szalonego wyzwania! Turniej pretendentów jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie szachów. Czas najwyższy sprawdzić swoją wiedzę na jego temat! Turniej pretendentów jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie szachów. Czas najwyższy sprawdzić swoją wiedzę na jego temat! Sprawdź, czy uda Ci się podpisać 10 piłkarzy reprezentacji Polski! Sprawdź, czy uda Ci się podpisać 10 piłkarzy reprezentacji Polski! Sprawdź, jak dobrze znasz tego piłkarza! Sprawdź, jak dobrze znasz tego piłkarza! Sprawdź, jak dobrze wiesz, kto wygrał walki na KSW 71! Sprawdź, jak dobrze wiesz, kto wygrał walki na KSW 71! Każdy sportowiec – i profesjonalista, i amator – ma swoją rutynę, ta zdrapka pomoże Ci stworzyć Twoją własną! Każdy sportowiec – i profesjonalista, i amator – ma swoją rutynę, ta zdrapka pomoże Ci stworzyć Twoją własną! Przekonaj się, jak bardzo popularny będzie Twój sport! Przekonaj się, jak bardzo popularny będzie Twój sport! Łucznictwo — sport polegający na strzelaniu do tarczy. Brzmi łatwo, prawda? Jednak nie wszyscy nadają się do tej dyscypliny. Sprawdź, czy łucznictwo to sport dla Ciebie rozwiązując ten quiz! Łucznictwo — sport polegający na strzelaniu do tarczy. Brzmi łatwo, prawda? Jednak nie wszyscy nadają się do tej dyscypliny. Sprawdź, czy łucznictwo to sport dla Ciebie rozwiązując ten quiz! Sprawdź w tym Quizie, czy Jeon Jeongguk, znany bardziej jako Jungkook z zespołu BTS zgodzi się z Tobą pobiegać! Sprawdź w tym Quizie, czy Jeon Jeongguk, znany bardziej jako Jungkook z zespołu BTS zgodzi się z Tobą pobiegać! Twój znak zodiaku ujawni, z jakim sportem powinieneś związać swoją przyszłość, aby osiągnąć prawdziwy sukces! Twój znak zodiaku ujawni, z jakim sportem powinieneś związać swoją przyszłość, aby osiągnąć prawdziwy sukces! Uprawiasz sport i rzeźbisz ciało? Dobierzemy do Ciebie idealne ćwiczenia! Uprawiasz sport i rzeźbisz ciało? Dobierzemy do Ciebie idealne ćwiczenia! Zagłosuj, którą galę wolisz! Zagłosuj, którą galę wolisz! Sprawdź jak dobrze znasz ciekawostki o sporcie – tenisie! Sprawdź jak dobrze znasz ciekawostki o sporcie – tenisie! Sprawdź, jak dobrze wiesz, kto wygrał walki na HIGH League 3! Sprawdź, jak dobrze wiesz, kto wygrał walki na HIGH League 3! Sprawdź, jak dobrze wiesz, kto wygrał walki na KSW 70! Sprawdź, jak dobrze wiesz, kto wygrał walki na KSW 70! Min Yoongi, znany bardziej jako SUGA uwielbia grać w koszykówkę. Sprawdź w tym quizie, czy zgodzi się z Tobą zagrać! Min Yoongi, znany bardziej jako SUGA uwielbia grać w koszykówkę. Sprawdź w tym quizie, czy zgodzi się z Tobą zagrać! Wolisz chodzić w luźnych dresach i sportowej bluzie czy w sukience? Zaznacz odpowiedzi na rozmaite pytania, a ja spróbuję zgadnąć, jak wolisz się ubierać! Wolisz chodzić w luźnych dresach i sportowej bluzie czy w sukience? Zaznacz odpowiedzi na rozmaite pytania, a ja spróbuję zgadnąć, jak wolisz się ubierać! Zagłosuj, kto wygra te walki na Prime MMA 2! Zagłosuj, kto wygra te walki na Prime MMA 2! Sprawdź, czy znasz historię transferów tych piłkarzy! Grafiki przykładów użyte w Quizie pochodzą z Sprawdź, czy znasz historię transferów tych piłkarzy! Grafiki przykładów użyte w Quizie pochodzą z Zagłosuj, czy kiedykolwiek przytrafiła Ci się ta sportowa wpadka i sprawdź, jak zagłosowali inni! Zagłosuj, czy kiedykolwiek przytrafiła Ci się ta sportowa wpadka i sprawdź, jak zagłosowali inni! W tym quizie możesz zobaczyć, na ile % i jak bardzo jesteś podobny do Roberta Lewandowskiego! W tym quizie możesz zobaczyć, na ile % i jak bardzo jesteś podobny do Roberta Lewandowskiego! Wiesz, w której fazie grupowej jest ten kraj na Mundialu 2022? Sprawdź! Wiesz, w której fazie grupowej jest ten kraj na Mundialu 2022? Sprawdź! Tata świnka – Posiadacz wielu talentów. Między innymi, jedzenie, spanie…Za to bardzo dobrze gra w koszykówkę, jest nawet trenerem! Rozwiąż ten quiz i przekonaj się, czy przetrwasz na jego zajęciach! Tata świnka – Posiadacz wielu talentów. Między innymi, jedzenie, spanie…Za to bardzo dobrze gra w koszykówkę, jest nawet trenerem! Rozwiąż ten quiz i przekonaj się, czy przetrwasz na jego zajęciach! Zagłosuj i sprawdź, jak zagłosowali inni! Zagłosuj i sprawdź, jak zagłosowali inni! Hellfire Club – klub miłośników gry Dangeons&Dragons. Sprawdź, czy mógłbyś wstąpić do niego! Hellfire Club – klub miłośników gry Dangeons&Dragons. Sprawdź, czy mógłbyś wstąpić do niego! Ujawnimy co by było Twoim znakiem rozpoznawczym jako bóg lub bogini sportu! Ujawnimy co by było Twoim znakiem rozpoznawczym jako bóg lub bogini sportu! Lekcje wychowania fizycznego są albo uwielbiane, albo nienawidzone przez uczniów. Zobacz, czy możesz się utożsamić z memami na temat tego przedmiotu! Lekcje wychowania fizycznego są albo uwielbiane, albo nienawidzone przez uczniów. Zobacz, czy możesz się utożsamić z memami na temat tego przedmiotu! Jak myślisz, czy zasługujesz na bycie liderką drużyny cheerleaderek? Sprawdź! Jak myślisz, czy zasługujesz na bycie liderką drużyny cheerleaderek? Sprawdź! Roland Garos to jeden z 4 wielkoszlemowych turniei tenisa! Sprawdź swoją widzę na ten temat – ostrzegam quiz jest ciężki! Roland Garos to jeden z 4 wielkoszlemowych turniei tenisa! Sprawdź swoją widzę na ten temat – ostrzegam quiz jest ciężki! Sprawdź, ile wiesz o meczu Polska – Belgia! Sprawdź, ile wiesz o meczu Polska – Belgia! Sprawdź, jak dobrze wiesz, o kim mowa! Sprawdź, jak dobrze wiesz, o kim mowa! Jesteś fanem siatkówki? Rozwiąż ten quiz i sprawdź, czy uda mi się zgadnąć czy trenujesz ten sport! Zapraszam! Jesteś fanem siatkówki? Rozwiąż ten quiz i sprawdź, czy uda mi się zgadnąć czy trenujesz ten sport! Zapraszam! Zdrap i sprawdź, jaki sport będzie dla was idealny! Zdrap i sprawdź, jaki sport będzie dla was idealny! Sprawdź, jak dobrze wiesz, o kim mowa! Sprawdź, jak dobrze wiesz, o kim mowa! Zgadnij, w jakim klubie gra ten piłkarz z reprezentacji Polski! Zgadnij, w jakim klubie gra ten piłkarz z reprezentacji Polski! Jakiś czas temu Kasia napisała w komentarz pod jednym z wpisów, który polegał na rozwiązaniu quizu. „Test fajny. miałam 6/10 pkt. Wykorzystam dla 6 i 8 klasy. Proszę o inne quizy. Może coś o przepisach gier zespołowych. Pozdrawiam Kaśka” …i dzięki temu powstał właśnie mój kolejny QUIZ (test) – tym razem o przepisach z siatkówki. Sprawdź, czy znasz odpowiedzi na wszystkie pytania. Podejmiesz wyzwanie? 🙂 QUIZ możesz również – oczywiście – wykorzystać na lekcji wychowania fizycznego. Jako ciekawostka i wykorzystanie technologii informacyjnej. Albo jako sprawdzian wiedzy… A może zrobisz konkurs? Wykorzystaj ten QUIZ jak tylko Ci się podoba 🙂 Baw się dobrze! i…daj koniecznie znać jak Ci poszło! Trzymam kciuki! Powodzenia! 🙂 Test z Piłki Siatkowej PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiZESTAW PYTAŃ DO KONKURSU " WIEDZA O SPORCIE " dla gimnazjum klas I-III etap I - eliminacje, Konkurs Wiedzy o sporcie * - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów. ZESTAW PYTAŃ DO KONKURSU " WIEDZA O SPORCIE " dla gimnazjum klas I-III /etap I –eliminacje/ Co to są igrzyska paraolimpijskie ? na paralotniach niepełnosprawnych młodzieżowe kwalifikacyjne na olimpiadę Artur Partyka to czołowy polski lekkoatleta, w jakiej konkurencji ? skok wzwyż skok w dal skok o tyczce rzut młotem Pierwsze olimpijskie złoto dla Polski wywalczyła : Irena Szewińska Grażyna Rabsztyn Halina Konopacka Renata Mauer Jak długo gra się mecz piłki koszykowej amatorskiej ? 2x 30 min 4x 15 min 4x 12 min 4x 10 min Jan Tomaszewski to znany polski : bramkarz piłki nożnej pływak dziennikarz sportowy siatkarz W Sydney w 2000 r. obok taekwondo pojawił się triathlon jako nowa dyscyplina olimpijska Składa się on z konkurencji : skok w dal, wzwyż, rzut młotem bieg na 100m,800m,1500m pływanie, kolarstwo, bieg bieg na 100m, skok w dal, pchnięcie kulą Jaką dyscyplinę reprezentowali Deyna, Gadocha, Szarmach złoci olimpijczycy z 1972 r. piłce siatkowej piłce nożnej lekkiej atletyce gimnastyce sportowej Do ilu punktów gra się piąty ,decydujący set w piłce siatkowej ? do 15 pkt do 12 pkt. do 25 pkt. do 21 pkt. Ile zmian zawodników może dokonać trener w II kwarcie w piłce koszykowej ? 1 dowolną ilość 2 5 Jak wysoko wisi kosz w piłce koszykowej ? 305 cm 3,5 m 290 cm 3 m Linia rzutów za 3 pkt. w piłce koszykowej amatorskiej oddalona jest od środka obręczy? 6m 6,55 m 5,8 m 6,25 m Ile razy może jeden hokeista pojawić się na tafli lodowej w czasie meczu? 8 dowolną ilość 4 10 Jakie są wymiary boiska do piłki koszykowej ? 15x 28 m 15x 24 m 10x 20 m 16x 34 m Ile minut trwa przerwa między I a II kwartą w piłce koszykowej? 15 min. 20 min 5 min 2 min. Z jakiej odległości od tablicy wykonuje się rzut osobisty? 4 m 4,6 m 6,25 m 5,2 m Z jakiej odległości od linii bramkowej wykonuje się rzut karny w piłce ręcznej ? 7 m 11 m 5 m 9 m Wymiary bramki w piłce ręcznej są : 3x 4 m 1x 2 m 2x 3 m 2x 8 m Ile kroków może zrobić zawodnik trzymając piłkę bez kozłowania w piłce ręcznej 1 krok 5 kroków 3 dowolną ilość 9m od bramki w piłce ręcznej oddalona jest : linia środkowa linia rzutów karnych linia pola bramkowego linia rzutów wolnych Jak nazywa się nasza czołowa snowbordzistka ? Erwina Ryś Ferens Jagna Marczułajtis Wanda Rutkiewicz Dorota Idzi W której dziedzinie nie przyznawano medali olimpijskich ? malarstwo muzyka rzeżba matematyka Maraton to bieg na odległość : 35 km 50 km 42,195 km 61,42 km Co symbolizuje kolor czerwony wśród pięciu kół olimpijskich? Amerykę ciężką pracę miłość i braterstwo Stany Zjednoczone Short track to zimowa dyscyplina jazda na nartach krótkich jazda na desce biegi łyżwiarskie na krótkich torach jazda drużynowa na 1500m na łyżwach Jak nazywa się skocznia w Zakopanem, na której odbywają się zawody Pucharu Świata w skokach narciarskich? Gąsienica Średnia Krokiew Olimpijska Wielka Krokiew TKKF to skrót Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej Tatrzański Komitet Kultury Fizycznej Turystyka, Krajoznawstwo, Kultura Fizyczna Turniej Krajowy Kulturalno-Fizyczny Która z niżej wymienionych gier nie dotyczy koszykówki ? korfball street ball basket ball softball Jakie są wymiary boiska do piłki ręcznej ? 20x 40 m 40x 60 m 15x 30 m 25x 50 m Ile przerw może wziąć trener piłki koszykowej w III-ciej kwarcie ? 1 dowolna ilość 2 5 FIFA to Międzynarodowa Federacja piłki koszykowej piłki siatkowej rugby piłki nożnej Która z wymienionych pań nie jest lekkoatletką ? Monika Pyrek Alicja Pęczak Kamila Skolimowska Lidia Chojecka Który pas w karate otrzymuje najmniej zaawansowany zawodnik? biały czerwony zielony czarny Ritberger to termin brydżowy termin szachowy oznaczający jednoczesny ruch króla i wieży skok łyżwiarski odmiana walki wręcz zawierająca elementy judo i zapasów Gdzie odbyły się Letnie Igrzyska Olimpijskie w 2000 r? w Atenach w Sydney w Atlancie w Barcelonie Jak nazywa się rodzaj jachtu żaglowego na trzech płozach ślizgający się po lodzie, zaopatrzony w duży żagiel windsurfing skibob rolba bojer Co to jest korner ? rzut karny rzut rożny rzut wolny rzut z autuKtóre z wymienionych przyborów są używane w gimnastyce artystycznej piłka, skakanka poręcze, kółka równoważnia, lina laska gimnastyczna, batut Jaka jest maksymalna nota, którą może otrzymać łyżwiarz figurowy ? 6 pkt. 9 pkt. 10 pkt. 5 pkt. W jakim mieście odbywały się pierwsze Nowożytne Igrzyska Olimpijskie w 1896 r. w Paryżu w Atenach w Londynie w Los Angeles Która z wymienionych dyscyplin nie jest dyscypliną olimpijską windsurfing tenis stołowy żeglarstwo lodowe kolarstwo Z jakiego kraju pochodzi piłka nożna ? Anglii Argentyny Niemiec USA Jakie urządzenie wyrównuje lód na lodowisku ? rolba spychacz suwniarka katamaran Jak nazywają się wyścigi żaglówek spływ regaty mecze derby W jakiej dyscyplinie występował Andrzej Grubba ? tenis stołowy tenis ziemny szermierka sport motorowodny Duże metalowe sanie, wyposażone w układ sterowniczy przednich płóz i hamulec to: skiboby bojery skeleton bobsleje Ile okrążeń w zawodach żużlowych przejeżdżają zawodnicy w jednym biegu 1 4 2 8 Co jest symbolem olimpijskim ? MKOL gołąb pięć połączonych kół flaga amerykańska RSC to termin bokserski i oznacza : zgłoszenie kontuzji zakończenie walki przed czasem przerwa dla trenera remisowy wynik Ile minut czystej gry , trwa jedna tercja w hokeju na lodzie ? 10 min. 15 min. 30 min. 20 min. Ile prób mają skoczkowie w dal na zawodach międzynarodowych? 3 5 4 6 Kto ustanowił rekord w skoku o tyczce 6,14 m z 1994 r. Tadeusz Ślusarski Jean Galtione Władysław Kozakiewicz Sergiej Bubka ODPOWIEDZI:1C, 2A, 3B, 4D, 5A, 6B, 7B, 8A, 9C, 10A, 11D, 12C, 13A, 14D, 15C, 16A, 17B, 18B, 19D, 20C, 21D, 22B, 23A, 24B, 25D, 26A, 27D, 28A, 29A, 30D, 31C, 32A, 33B, 34C, 35D, 36C, 37A, 38A, 39C, 40B, 41A, 42A, 43C, 44A, 45D, 46C, 47B, 48C, 49D, 50D, II- finał " O kim mowa ?" Przedstawiono 5-ciu sportowców. O każdej sylwetce udzielono najpierw niewielkich informacji, ale wartych 5 pkt. ,w dalszej kolejności dorzucono nowe informacje, ale odpowiedź warta jest 4 pkt. Jeżeli jeszcze nie wiesz o kim mowa dostajesz następne informacje, ale za odpowiedź masz 3 pkt. Jeżeli to jeszcze za mało pomagam Ci, ale za 2 pkt. a jeżeli i to nie wystarczyło ostatnia informacja warta jest 1 pkt. Odpowiedzi piszemy na kartkach, zła odpowiedź wyklucza Cię z dalszej walki w tej serii o nazwisko sportowca. Za konkurencję możesz otrzymać maksymalnie 5x5 pkt.=25 pkt. jeżeli za każdym razem twoja odpowiedź będzie trafna w pierwszej próbieI -za 5 pkt. Reprezentował Polskę 65 razy, w tym dwa razy na Mistrzostwach Świata, wicemistrz olimpijski z 1976 roku. Grał między innymi w Śląsku Wrocław, Legii Warszawa, ŁKS Łódż, Beerschot, Hercules 4 pkt. Po latach świetnej kariery zawodniczej pod wodzą Kazimierza Górskiego sam został trenerem, komentatorem, a także felietonistą sportowym. za 3 pkt. Grał z Deyną, Latą, Lubańskim, Gadochą, Żmudą, Szarmachem w słynnej "jedenastce".za 2 nadała mu przydomek " człowieka , który zatrzymał Anglię ", w pamiętnym meczu Polska : Anglia -1:1 w 1974 roku, brązowy medal mistrzostw 1 pkt. Wspaniały polski bramkarz. ...........................................................odp. Jan TomaszewskiII postaćza 5 pkt. Startował na olimpiadzie w 1992 r.,1996r.,2000r. Najlepszy sportowiec Polski 1998r. w plebiscycie "Przeglądu Sportowego".za 4 pkt. Na olimpiadzie w Atlancie w 1996r. zagrano mu Mazurka Dąbrowskiego. Tegoż Mazurka usłyszał również w 3 pkt. Lekkoatleta, wielokrotnie dyskwalifikowany przez nieprzychylnych 2 koronnym dystansem jest 50 1 polski chodziarz, w Sydney zdobył 2 złote medale na 20 i 50 km......................................................odp. Robert KorzeniowskiIII sylwetkaza 5 pierwszy w historii polskiego żeglarstwa złoty medal 4 pkt. Mistrz olimpijski z 1996r., dwukrotny mistrz świata z 1998r. i 2000r., wicemistrz z 1999, jednak na olimpiadzie w Sydney nie stanął na podium- zajął 4 3 pkt. Ma dopiero niespełna trzydzieści lat i jest wielokrotnym zwycięzcą regat Pucharu świata w klasie Finn. Trenerem jest jego 2 blondyn, który swój sukces wykorzystuje także w 1 na imię Mateusz.................................................odp. Mateusz KusznierewiczIV postaćza 5 pkt. Była pierwszą kobietą, która w biegu na 400m osiągnęła wynik poniżej 50 s. Biegała na różnych dystansach, ale królowała na 100,200 i 400m. Oprócz tego skakała również w 4 pkt. Pierwsze sukcesy zdobywała pod panieńskim nazwiskiem Kirszenstein, jej mąż Janusz- lekkoatleta, fotograf sportowy, synowie Andrzej i Jarosław uprawiali 3 pkt. 4 krotnie była wybrana najlepszym sportowcem Polski w plebiscycie " Przeglądu Sportowego"/65,66,74,76 r./ oraz najlepszą zawodniczką świata w 1974 r. Odnaczona Orderem 2 pkt. Wiceprezes PKOL-u, członek MKOL-u /od 1998r./ 3-krotna mistrzyni olimpijska/64,68,76r./,2-krotna wicemistrzyni olimpijska / w dal/ ,2-krotna brązowa medalistka olimpijska /68,72 r./za 1 pkt. Nazywana "damą lekkiej atletyki ",najlepsza lekkoatletka w historii polskiego sportu...................................................odp. Irena SzewińskaV postaćza 5 pkt. Największa niespodzianka Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Sapporo. W nagrodę otrzymał od polskich władz sportowych całe 150 dolarów, chociaż musiał pokwitować odbiór 4 pkt. Zdobył pierwszy złoty medal "zimowy", ale i jubileuszowy bo setny w całej historii naszego udziału w 3 pkt. Złoto olimpijskie zdobył w 1972 r. na dużej 2 pkt. Swym rekordowym skokiem 111m w konkursie skoków narciarskich wywalczył złoto 1 pkt. Jego nazwisko to synonim losu, doli, ale także możesz je znależć na opakowaniu pysznych soków owocowych..........................................odp. Wojciech Fortuna Dokończ zdania: Pięciobój nowoczesny składa się z W gimnastyce najwyższą notą jest: ................................................................................ Kolor niebieski koła olimpijskiego na fladze olimpijskiej oznacza: ................................................................................koło zielone oznacza :.................................., koło czerwone :..........................................koło żółte :............................................, koło czarne :............................................ Trenerem polskiej reprezentacji w piłce nożnej jest : ........................................................,w piłce siatkowej :.................................................., a w skokach narciarskich :...................... ........................................................................ Letnie Igrzyska Olimpijskie w 2008 r. odbędą się w: ......................................................... Dopasuj do nazwiska odpowiednią dyscyplinę Stefan Hocke - A. Judo2. Alicja Pęczak - B. Rzut młotem3. Kamila Skolimowska - C. Piłka nożna4. Monika Pyrek - D. Kolarstwo5. Leszek Kucharski - E. Piłka koszykowa6. Ryszard Szurkowski - F. Piłka siatkowa7. Paweł Nastula - G. Skoki narciarskie8. Shaquile O"Neal - H. Skok o tyczce9. Marcin Nowak - I. Lato - J. Tenis stołowy Ułóż nazwisko i dyscyplinę sportu z rozsypanki literowej J A T R E N --K I S O K A R S I K A R C I N E K R E M U -- K Ó K A W T A S I B A Ź K U -- K A P I Ł Ż O N A N W S K I K O Ł Z I Ó -- T U R Z M M E T Ł O K E Y D D -- Z Y K K A Ó S O W K Losuj pytanie Zawodnicy mieli do dyspozycji pytania trudne za 3 pkt., średnio trudne za 2 pkt. łatwe za 1 pkt. Uczeń mógł sobie wybrać stopień trudności pytanie, ale za złą odpowiedź odejmowano mu tyle pkt. o ile –za 1 pkt. W jakiej dyscyplinie zakłada się kimono ? Rodzinnym miastem Adama Małysza jest...... Co to jest walkower ? Ilu zawodników jednej drużyny przebywa na boisku podczas gry w hokeja na lodzie ? Jak nazywają się ochraniacze na nogach siatkarzy ? W jakim kraju powstała piłka koszykowa ? Jak nazywają się ludzie, którzy uprawiają wspinaczkę wysokogórską? Ilu zawodników gra w piłkę nożną ? Ile minut trwa runda bokserska ? W 2003 r. Krzysztof Wielicki zorganizował zimowe wejście na....... jaki szczyt ?ŚREDNIO TRUDNE- za 2 pkt. Jaki jest skrót amatorskiej ligi piłki koszykowej? Włodzimierz Szaranowicz to znany polski...... W którym roku rozpoczęto Nowożytne Igrzyska Olimpijskie / możesz się pomylić o 4 lata / Jaka jest długość tyczki w skoku o tyczce ? Jakie przybory używane są w gimnastyce artystycznej / wymień 4/ Jak nazywa się kamizelka ratunkowa ? Jak nazywa się złoty medalista polski z Zimowych Igrzysk Olimpijskich w skokach narciarskich ? Którą dyscyplinę sportu nazywamy "białym sportem"? Ile czasu jest na wykonanie zagrywki w piłce siatkowej ? Giro d"Italia to wyścig..............TRUDNE- za 3 pkt. W jakiej dyscyplinie startowała Erwina Ryś Ferens ? Na jakim dystansie rozgrywane są konkurencje w chodzie sportowym kobiet na Igrzyskach Olimpijskich ? Co to jest tobogan? Jaki był pseudonim piłkarski Zbigniewa Bońka , jednego z najlepszych piłkarzy polskich ? Jak nazywa się jedna rozgrywka w tenisie ziemnym ? Jaka nowa dyscyplina sportowa została wprowadzona w 1998 r. do zimowych Igrzysk Olimpijskich? Największy zawodowy kolarski wyścig świata to.........Dorota Sopata Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych: X Zarejestruj się lub zaloguj, aby mieć pełny dostępdo serwisu edukacyjnego. zmiany@ największy w Polsce katalog szkół- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> (w zakładce "Nauka"). Publikacje nauczycieli Logowanie i rejestracja Czy wiesz, że... Rodzaje szkół Kontakt Wiadomości Reklama Dodaj szkołę Nauka Kolejny Konkurs Wiedzy o Sporcie za mną, a raczej za moimi uczniami. Pytania podzieliłem ze względu na poziom trudności (subiektywna opinia) – łatwy, średni, trudny. Może w przyszłości z nich skorzystacie, a może już teraz spróbujecie swoich sił? Arkusz składał się z 30 pytań testowych (jedna odpowiedź prawidłowa). Kliknij, aby Wypełnić TEST ONLINE – Konkurs Wiedzy o Sporcie 2016 Zaczynamy od łatwych pytań: Które z polskich miast zrezygnowało z walki o organizację zimowych igrzysk w roku 2012? a) Kraków b) Warszawa c) Zakopane Jaką dyscyplinę aktualnie uprawia Zbigniew Bródka? a) łyżwiarstwo figurowe b) łyżwiarstwo szybkie c) short track Najbliższe Letnie Igrzyska Olimpijskie odbędą się w 2016 roku w: a) Pekinie b) Rio de Janeiro c) Londynie Gdzie odbędą się Mistrzostwa Europy w piłce nożnej w 2016 roku? a) Francja b) Holandia c) Włochy W jakiej grze zespołowej piłka ma kształt owalny? a) koszykówka b) siatkówka c) rugby Która dyscyplina nazywa się królową sportu? a) lekka atletyka b) piłka nożna c) piłka siatkowa Który skoczek był najlepszy w klasyfikacji Kryształowej Kuli w sezonie 2013/2014? a) Adam Małysz b) Piotr Żyła c) Kamil Stoch W jakim klubie występuje obecnie Robert Lewandowski? a) Borussia Dortmund b) Lech Poznań c) Bayern Monachium W której grze zespołowej występuje libero? a) piłka nożna b) piłka wodna c) piłka siatkowa W jakiej dyscyplinie występują zawodnicy PGE Skry Bełchatów? a) koszykówka b) piłka ręczna c) siatkówka W jakiej dyscyplinie łódzcy sportowcy zdobyli najwięcej tytułów Mistrza Polski? a) piłka nożna b) piłka ręczna c) piłka wodna Przejdźmy do średnio-trudnych pytań… Justyna Kowalczyk w dotychczasowych startach na Igrzyskach Olimpijskich zdobyła 5 medali. Ile zdobyła złotych? a) 1 b) 2 c) 3 Podczas ostatnich Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2014 roku w turnieju hokeja na lodzie zarówno wśród kobiet, jak i wśród mężczyzn zwyciężyli reprezentanci tego samego kraju, czyli: a) USA b) Kanada c) Rosja Kto został najlepszym góralem w Tour De France 2014? a) Michał Kwiatkowski b) Rafał Majka c) Przemysław Niemiec Podczas ostatnich Letnich Igrzysk Olimpijskich w 2012 roku reprezentanci Polski zdobyli dwa złote medale (Adrian Zieliński i Tomasz Majewski). W jakich dyscyplinach sportu? a) podnoszenie ciężarów b) wioślarstwo i zapasy c) szermierka i boks Polska zdobyła dotychczas dwa złote medale w grach zespołowych na Igrzyskach Olimpijskich . Medale te zdobyli: a) piłkarze ręczni b) siatkarki c) piłkarze nożni i siatkarze Ile złotych medali zdobyli Polacy podczas ostatnich Letnich Igrzysk Olimpijskich w Londynie w 2012 roku? a) 1 b) 2 c) 3 W którym łódzkim klubie uprawia się hokej na trawie, siatkówkę, rugby? a) Anilana b) Budowlani c) CHKS Ile medali w Soczi wywalczyła polska ekipa? a) 4 b) 5 c) 6 W Londynie Polskę reprezentowali przedstawicie tylko jednej gry zespołowej. Byli to: a) koszykarze b) siatkarze c) piłkarze ręczni Kto był chorążym polskiej reprezentacji podczas Igrzysk w Londynie? a) Agnieszka Radwańska b) Anita Włodarczyk c) Anna Konieczna W którym polskim klubie występował Marcin Gortat? a) Zastal Zielona Góra b) Łódzki Klub Sportowy c) Śląsk Wrocław A teraz najtrudniejsze… Podaj nazwę najlepszego klubu pływackiego w Łodzi? a) Anilana b) Trójka c) Start Kto był trenerem “złotek”-dwukrotnych Mistrzyń Europy w piłce siatkowej kobiet w roku 2003, 2005? a) Jerzy Matlak b) Piotr Makowski c) Andrzej Niemczyk Ile razy wystąpił na Igrzyskach Olimpijskich obecny Prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej Zbigniew Boniek? a) 2 razy b) 1 raz c) ani razu Igrzyska w Vancouver były ostatnim olimpijskim występem Adama Małysza. Po raz który Małysz startował w Igrzyskach? a) 3 b) 4 c) 5 Ile razy polscy siatkarze grali z Brazylią podczas Mundialu w 2014? a) 1 b) 2 c) 3 W której z podanych dyscyplin sportowych Polska nie zdobyła w Londynie medalu? a) zapasy b) boks c) podnoszenie ciężarów W jakiej dyscyplinie odnosi sukcesy Aleksandra Urbańczyk-Olejarczyk? a) kolarstwo b) pływanie c) wioślarstwo I jeszcze gorzka wisienka na za słodkim torcie: Dziennikarz, której łódzkiej gazety była sprawozdawcą Igrzysk Olimpijskich w Londynie w 2012 roku? a) Dziennika Łódzkiego b) Expressu Ilustrowanego c) Gazety Wyborczej Test był za trudny, znaliście (z ręką na sercu) odpowiedź na pytanie, ile razy Boniek uczestniczył w IO? Sam musiałem sprawdzić w Wikipedii, przyznaję się bez bicia. Pytania powinny być bardziej z zakresu podstawowych przepisów, najbardziej znanych sylwetek sportowych, zagadnień fair play (tak jak to było w zeszłym roku). Mam wrażenie, że większość uczniów po prostu strzelała (uroki testów wyboru). Aż strach pomyśleć, jakie byłyby wyniki przy teście otwartym… Sami spróbujcie rozwiązać test, tylko nie ściągajcie, schowajcie telefony komórkowe 🙂 Najlepszy uczeń miał 29/30 pkt. Dacie radę zdobyć max punktów? Zobacz także: